Jamie Oliver názorně ukazuje, jak dělají známé Fast Foody své lahodné hamburgery!

zdroj: Youtube
zdroj: Youtube

Jestli si myslíte, že za „pár kaček“ jíte ve fast foodech bohaté jídlo na živiny, tak se pletete! Smutné je to, že to platí pro všechny fast foody, včetně těch co se tváří zdravě a fresh. Všechny řetězce produkují tzv. zpracované maso nebo strojově oddělené maso, či separát. V tomto „masu“ by běžný konzument čekal nejspíše pouze maso, ale nění tomu tak!

reklama

Toto zpracované „maso“ pravého masa rozhodně není 100% maso, a kdyby to bylo vyjádřeno obsahem procentuálně, možná byste zírali. Toto zpracované „maso“ je vyráběno(ano vyráběno je zcela správné slovo) nejčastěji z masových zbytků jako jsou odřezky, drobné zbytky, kůže či kosti – na jednu stranu je sice pěkné, že se neplítvá, na druhou stranu takové „maso“ není přiliš výživné na živiny a i těch „pár kaček“ ve finále je cena drahá. Dá se říct, že toto „maso“ pouze a jen „chutná“, za což vděčí hlavně zvýrazňovačům chutě.

Víme tedy, co již tvoří základ tohoto „masa“ nemasa, který je doplněn také již zmíněným zvýrazňovačem chuti(aby chutnalo), ke kterému se ještě přidají stabilizátory a nějaké to koření. Dále je potřeba, aby to také pěkně „vypadalo“, proto jsou použita patřičná barviva, aby se produkt dobarvil k dokonalosti(dokonalosti oka zákazníka), která jsou pro konzumaci absolutně nevýznamná, jsou vyznámná pouze pro tento marketingový účel. No a nakonec se vše zasype nejčastěji sojovou mokou, aby toho bylo více, ušetřili se náklady a „pochoutky“ se mohli nabízet za oněch „pár kaček“, tato sojová mouka navíc pomůže i v nutričních hodnotách, kdy zvedne hodnotny bílkovin do úrovní hodnot 100% masa.

Jamie Oliver partě dětí zjednodušeně ukazuje na příkladu kuřecích nugetek, jak celý tento proces „výroby masa“ probíhá, sledujte ve videu!

autor: c

reklama

reklama
Nepřehlédněte:
loading...
Co si o tom myslíte?